Skrzydełka kurczaka w miodowo-serowym bandażu z ciasta francuskiego

10 marca 2013, dodał: modliszka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

12 skrzydełek z kurczaka
1 płat ciasta francuskiego
100/150g startej Goudy
wegeta
2 kostki bulionowe
miód
słodka papryka w proszku
1 surowa duża papryka czerwona
1 jajko do smarowania
liście świeżej mięty

przygotowanie:
Skrzydełka gotujemy na przyprawionym wegetą bulionie. Ciasto francuskie smarujemy miodem i rozcinamy radełkiem na 12 pasków. Paski posypujemy startą na drobnych oczkach Goudą. Ugotowane i ostygnięte skrzydełka delikatnie maczamy w miodzie i przypruszamy słodką papryką. Każde skrzydełko owijamy miodowo-serowym paskiem ciasta francuskiego, tak jakbyśmy go bandażowali pozostawiając gdzieniegdzie wolne miejsce. Ser doskonale będzie trzymał się miodu, więc bez obaw – nie odleci;) Tak owinięte skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde skrzydełko nakładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę a na koniec całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Skrzydełka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20min w temp 200/220st. Kiedy skrzydełka są już upieczone, wyciągamy blaszkę i każde skrzydełko punktujemy opuszkiem palca namoczonym w odrobinie jajka które nam zostało, a na ten punkcik nakładamy po świeżej mięcie. Skrzydełka odstawiamy do ostygnięcia bo najlepiej smakują na zimno i w tej formie je podajemy, polecam! Jest to idealna zimna przekąska na przyjęcia i nie tylko. Potrawa zaskakuje wyglądem, przypomina przerośnięte krewetki, czy jakieś inne owoce morza a to tylko skrzydełka z kurczaka ale za to w bardzo smacznej, artystycznej oprawie że PALCE LIZAĆ:-) SĄ NAPRAWDĘ PYCHA!

file1362933988