Skrzydełka kurczaka w miodowej zalewie

10 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Kucharek,

Marynata: 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego, 3 łyżki miodu, 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy pikantnej do grilla Prymat lub marynata pikantna Prymat

Przyrządzanie:

Skrzydełka oczyścić, umyć, i gotować 15-20 min w wywarze przygotowanym z przyprawy uniwersalnej Kucharek i 2 l wody. Następnie skrzydełka wyjąć z wywaru, osączyć i ostudzić.
Przygotować marynatę: z  podanych składników /oprócz przyprawy do grilla/ przygotować marynatę, zalać nią skrzydełka 1 odstawić na 12 godz. Skrzydełka wyjmować z  marynaty, posypywać lekko przyprawą do grilla i piec na ruszcie po 5-7 min z każdej strony.
Wyśmienicie smakują do zimnego piwa.

www.prymat.pl