Skrzyp polny posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dodatkowo można go używać przy wielu schorzeniach lub nawet profilaktycznie. Zobaczcie, co warto o nim wiedzieć i kiedy po niego sięgnąć.
Co nieco o skrzypie
Przede wszystkim jest rośliną lecznicą, którą możecie spotkać dziko rosnącą w Polsce. Zazwyczaj skrywa się na polach, miedzach, skarpach, nasypach kolejowych, przydrożach czy wilgotnych łąkach. Przez to, bardzo często uchodzi za chwast i zostaje wyrywany. Mało osób wie, że skrzyp polny stosowany jest nawet w medycynie naturalnej. Możecie spotkać się jeszcze z nazwami jodełka, koński ogon, jedlina polna, koszczka czy chowszcz. Jego pędy sięgają nawet do 40 cm, a kłącza rozwijają się do 130 cm pod ziemię. Liście mają kształt ząbków z białym obrzeżem. Są długie oraz cienkie i rozgałęziają się na boki.
Właściwości zdrowotne
Skrzyp polny zawiera w sobie flawonoidy. Dzięki temu zwiększa objętość moczu i doskonale nadaje się jako środek moczopędny. Z kolei wyciąg z rośliny działa przeciwdrgawkowo oraz uspokajająco. Jeżeli zmagacie się z obfitymi miesiączkami, to skrzyp polny przyjdzie Wam z pomocą. Wystarczy stosować odwary, a odczujecie znaczną ulgę. Ta cudowna roślina świetnie sprawdzi się przy nad potliwości stóp. Przy regularnym spożywaniu zmniejszy się wydzielana ilość potu, ponieważ zostanie wydalona z moczem.
Skrzyp zawiera antywitaminę B1. Dlatego koniecznie zadbajcie otej witaminy, aby uzupełnić braki. Możecie również używać go przy oparzeniach czy stanach zapalnych, w postaci okładów. Wiele osób zaleca skrzyp polny nawet na łuszczycę. Dzięki krzemowi w składzie, skrzyp jest doskonałą alternatywą do kosmetyków. Stosujcie go na włosy oraz paznokcie. Wzmocnicie je, uzupełnicie niedobory oraz zahamujecie proces starzenia się skóry.
Zbieranie
Najlepiej udać się na łowy, w połowie wiosny. To właśnie wtedy zaczynają pojawiać się zielone pędy płonne. Stanowią doskonały surowiec zielarski, który posiada sole mineralne, flawonoidy, kwasy organiczne oraz saponiny. Z kolei od połowy lipca, do końca sierpnia pędy zawierają największą dawkę krzemionki. Po zebraniu wysuszcie je w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni. Najlepiej wybrać miejsce przewiewne, ale i zacienione.
Herbata ze skrzypu
Co kupić?
- dwie łyżeczki suszonego skrzypu
- wrząca woda
Przygotowanie:
Skrzyp zalejcie wrzątkiem i odstawcie pod przykryciem na 15 minut. Po zaparzeniu odcedźcie herbatę i pijcie do trzech razy dziennie.
zobacz również:
Mięta pieprzowa – właściwości i jak ją wykorzystać – przepisy |
Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią |
Melisa relaks i ukojenie |