Skaza białkowa u dzieci – jak sobie z nią radzić?

14 maja 2012, dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Skaza białkowa jest to przede wszystkim alergia pokarmowa, uczulenie na pewnego typu rodzaje żywności. Problemem chorych jest brak zdolności organizmu do rozkładania i przyswajania białka, a konkretnie rozbicia go na aminokwasy, przez co stają się dla nich bezużyteczne.

W rezultacie organizm nie jest w stanie go wykorzystać, a ono samo staje się zbędnym produktem przemiany materii. Dalsze procesy, którym podlega niewłaściwie trawione białko również nie odpowiadają temu, czego oczekujemy od organizmu, w skrajnych przypadkach może więc dojść nawet do uszkodzenia przewodu pokarmowego a także poważnego nadwyrężenia układu odpornościowego dziecka.

Myśląc o skazie białkowej uważamy, że jest to przede wszystkim nietolerancja mleka. Okazuje się jednak, że problem jest nieco bardziej złożony. Mianem tym określa się zazwyczaj bardzo zróżnicowane objawy alergii pokarmowej, charakterystyczne jest przy tym dla nich przede wszystkim to, że przyjmują one zazwyczaj postać typową dla atopowego zapalenia skóry. Do tej pory naukowcom nie udało się ustalić, co jest przyczyną choroby. Prawdopodobnie wywołują ją czynniki genetyczne. Bardzo często zdarza się więc, że jeśli rodzice cierpią na alergie pokarmowe (i inne), dziecko też może na nie zachorować.

Objawy pojawiają się najczęściej u kilkumiesięcznych maluchów. Obejmują kilka różnych kategorii objawów. Najłatwiej zauważalne są zmiany skórne na buzi, szyi, ramionach, nogach i rękach. Są to czerwone krosty przypominające potówki, lecz swędzące i drażniące dziecko. Choroba może ujawniać się atopowymi zmianami skórnymi, czyli wypryskami na łokciach, pod kolanami i na szyi. Zmiany skórne są wysuszone, po pewnym czasie robią się zgrubiałe i szorstkie. Innym objawem skazy białkowej są także czerwone, świecące i swędząc policzki. Symptomy mniej popularne tej dolegliwości to krew w stolcu, niskie przybieranie na wadze, a w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny (poprzedzony biegunką, wymiotami, utratą przytomności, obniżeniem ciśnienia).

Podstawą diety przy tym schorzeniu jest eliminacja produktów wywołujących alergię. Dotyczy to zarówno karmiącej matki, jak i już samodzielnie jedzącego dziecka. Uczulać może wspomniane już mleko, jego przetwory, wołowina, cielęcina, białko jaja kurzego, mięsa czerwone, ale tylko w dużych ilościach, orzechy, czekolady, ryby i jego przetwory, miód, chipsy, grzyby, truskawki, owoce cytrusowe. Natomiast dziecko może bez obaw zajadać się mięsem drobiowym, króliczym, makaronami, ryżem, ziemniakami, owocami (ale nie cytrusy). Nie musi wystrzegać się również warzyw (marchwi, brukselki, brokułów, kalafiora).

Pamiętajmy jednak, że z alergią pokarmową można żyć normalnie. Najważniejsze to przestrzegać odpowiedniej diety wykluczającej pokarmy, które mogą wywołać reakcję alergiczną. Poniżej przedstawiony został jadłospis dla dziecka (4-6 lat) cierpiącego na skazę białkową.

Śniadanie

Płatki owsiane na wodzie z malinami i bananem

  • Płatki owsiane 80g
  • Maliny 50g
  • Banan 120g

II Śniadanie

Mleko kozie 200ml

Obiad

Zupa kalafiorowa:

  • Wywar z kości 110g
  • Kalafior 50g
  • Marchew 15g
  • Seler, korzeń 3g
  • Ziemniaki 30g
  • Mąka 15g
  • Pietruszka, natka 3g
  • Cukier pół łyżeczki

Przygotowanie: Wszystkie składniki dodawać po kolei i gotować do uzyskania miękkości.

Potrawka z kurczaka z ryżem

  • Kurczak 60g,
  • mały pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • 2 łyżki mąki,
  • półtorej łyżki soku z cytryny,
  • odrobina ziół prowansalskich,
  • łyżka posiekanego koperku.
  • ryż biały 80g

Sposób przygotowania: Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 szklankami osolonej wody i ugotować razem z kurczakiem do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki, włożyć ponownie do wywaru. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do wywaru, zagotować, mieszając. Dodać zioła i sok z cytryny, jeszcze przez chwilę gotować. Po zestawieniu z ognia wsypać koperek. Podawać z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek

Jabłko starte z marchewką po 1szt

Kolacja

Schab z fasolką szparagową

  • fasolka szparagowa gotowana (100 g)
  • bułka grahamka (30 g)
  • masło 82% tłuszczu (5 g)
  • schab gotowany (30 g)
  • woda z cytryną

Przygotowanie: schab ugotować, fasolkę usmażyć na maśle, jeść z grahamką.

Podsumowanie:

Energia: 1391 kcal

Białko: 54,3g

Tłuszcz: 42g

Węglowodany: 198,95g