Skandynawska zapiekanka rybno-kalafiorowa w Garnku Roemertopf
Składniki na 4 porcje
1 duży kalafior
700 g ryby, zalecany łosoś
1 cytryna
2 łyżki masła
100 g tłustego twarożku śmietankowego, np. Philadelphia
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka Aquavitu lub nalewki z kminku
1 filiżanka wody z ugotowanego kalafiora
Kalafior podzielić na różyczki, umyć i gotować 5 min w osolonej wodzie następne odcedzić. Filety ryby umyć i skropić sokiem z cytryny. Kalafiora i rybę ułożyć w namoczonym garnku rzymskim. Obłożyć płatkami masła. Resztę składników wymieszać z filiżanką wody po ugotowanym kalafiorze i polać zapiekankę
Uprzednio namoczony przez 10 minut w wodzie Garnek Rzymski przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę ok. 180 stopni i zapiekać przez 45 minut. Podawać z ziemniakami.