Silikon w kuchni święci w ostatnim czasie prawdziwe triumfy. Nowoczesna pani domu ma więc w posiadaniu już nie tylko silikonowe formy do pieczenia ciast, ale i pozostałe silikonowe akcesoria kuchenne, niezbędne do przygotowania posiłków.
Dlaczego silikon tak dobrze sprawdza się w kuchni?
Powodów jest wiele. Po pierwsze, cechuje się wysoką odpornością termiczną – od minus 40 do 230 stopni, więc można w nim zarówno piec, jak i mrozić produkty spożywcze. Nadaje się do użycia w piekarnikach elektrycznych i gazowych, kuchenkach mikrofalowych, lodówkach i zamrażalkach. Silikon jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Silikonowe foremki można wyciągnąć z lodówki, a następnie od razu umieścić w piekarniku. Dzięki szybkiemu studzeniu formy oszczędzamy więc jednocześnie czas i pieniądze.
Silikonowe formy nadają się do przyrządzania potraw gorących oraz zimnych. Możemy piec w nich ciasta, pasztety i zapiekanki oraz przyrządzać budynie, galaretki, lody.
Porada: bardzo łatwo wyjmiesz galaretkę z silikonowej formy, jeśli przy wyciąganiu zanurzysz formę w gorącej wodzie.
Silikonowe formy do pieczenia są bezpieczne dla zdrowia i środowiska
Silikonowe formy do pieczenia są elastyczne, dzięki czemu zajmują mało miejsca w kuchni. Co istotne, nie trzeba ich smarować tłuszczem ani wykładać pergaminem, gdyż posiadają właściwości nieprzywierające.
Silikonowa forma do pieczenia jest bezzapachowa, bezpieczna dla żywności i środowiska. Łatwo utrzymać ją w czystości, nadaje się do mycia ręcznego i w zmywarce.
Przepis na szpinakową ladagne
Szpinakowa lasagne idealnie upiecze się w silikonowej formie. Do garnka przekładamy szpinak, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, łyżeczkę masła, śmietanę, gotujemy. Kiedy szpinak jest już rozmrożony i przegotowany, zdejmujemy go z kuchenki. Teraz czas na sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy mąkę i wlewamy stopniowo mleko. Trzeba to robić na tyle powoli i z wyczuciem, żeby nie powstały kluchy.
Na silikonową formę wykładamy jedną warstwę lasagne. Płaty makaronu muszą być ułożone blisko siebie, ale na siebie nie zachodzić. Na tę warstwę wykładamy teraz szpinak i polewamy go sosem beszamelowym. Następnie na pierwszą warstwę wykładamy drugą i postępujemy dokładnie tak samo: makaron, szpinak, sos beszamelowy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. 5-10 minut przed wyjęciem z piekarnika należy posypać lasagne startym żółtym serem.
Zobacz także: Silikonowe formy do pieczenia w sklepie DUKA
Nie tylko formy do pieczenia z silikonu
Silikonowe foremki są trwałe, wytrzymałe oraz ekonomiczne. Należy tylko uważać na urazy mechaniczne, dlatego do ich czyszczenia nie powinno się używać twardych zmywaków i szczotek. Estetycznie wykonane, dostępne w wielu kształtach, kolorach i rozmiarach posłużą nam naprawdę przez długie lata. To wyjaśnia ich cenę – o wiele wyższą od tradycyjnych form do pieczenia.
Silikonowe akcesoria kuchenne to nie tylko formy do pieczenia. W dobrych sklepach online znajdziemy silikonowe wałki i stolnice, maty do pieczenia oraz sitka, pędzelki, łopatki i trzepaczki. Można też zaopatrzyć się w łapki i rękawice kuchenne wykonane z silikonu. Te ostatnie są bardziej komfortowe od typowych rękawic i chwytaków używanych do przytrzymywania gorących naczyń. Silikonowa łapka posiada powłokę odporną na temperaturę do 230 stopni Celsjusza. Wyciągniemy z jej pomocą ciasto z rozgrzanego piekarnika, zdejmiemy z ognia parujący garnek z zupą. Sprawdza się też bardzo dobrze przy otwieraniu parowaru lub frytkownicy.