Rozgrzewająca zupa dyniowa
Artykuł zewnętrzny
Nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak pomarańczowa, dorodna, pachnąca dynia. To uniwersalne warzywo doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami, a także słodkimi wypiekami. Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika Siesta, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny dzień. Rozgrzewającej zupy dyniowej po prostu nie może zabraknąć jesiennym menu.
Rozgrzewająca zupa dyniowa – składniki:
– 500 g obranej i wydrążonej dyni
– 3 ziemniaki
-marchew
– cebula i kilka ząbków czosnku
– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
– garść pestek dyni
– garść słonecznika łuskanego
– łyżeczka curry
– sól, pieprz, cukier do smaku, kminek
– olej do smażenia lub masło klarowane
Przygotowanie:
Zeszklij posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju lub maśle, dodaj czosnek drobno posiekany. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, obraną marchew, i surowe ziemniaki. Po chwili dodaj curry. Po około 5 minutach smażenia, wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj, przypraw do smaku i udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!