Rozgrzewająca zupa dyniowa

16 listopada 2022, dodał: Anays
Artykuł zewnętrzny

Nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak pomarańczowa, dorodna, pachnąca dynia. To uniwersalne warzywo doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami, a także słodkimi wypiekami. Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika Siesta, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny dzień. Rozgrzewającej zupy dyniowej po prostu nie może zabraknąć jesiennym menu.

zupa dyniowa z ziemniakami

Rozgrzewająca zupa dyniowa – składniki:

 

– 500 g obranej i wydrążonej dyni

– 3 ziemniaki

-marchew

– cebula i kilka ząbków czosnku

– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

– garść pestek dyni

– garść słonecznika łuskanego

–  łyżeczka curry

– sól, pieprz, cukier do smaku, kminek

– olej do smażenia lub masło klarowane

 Przygotowanie:

Zeszklij posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju lub maśle, dodaj czosnek drobno posiekany. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, obraną marchew,  i surowe ziemniaki. Po chwili dodaj curry. Po około 5 minutach smażenia, wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Całość zmiksuj, przypraw do smaku i udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Smacznego!