Shrekowe Penne

14 listopada 2012, dodał: jatoona
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag. makaronu penne
  • 20 dag. pieczarek
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 15 dag szpinaku
  • mała śmietana 18%
  • 15 dag. żółtego sera
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • papryka ostra w proszku

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w  plastry. Jeśli pieczarki nie są pierwszej świeżości to obieramy ze skórki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki, ceblulę, czosnek oraz szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Do śmietany wbijamy jajko i miksujemy. Wsypujemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Sos wlewamy do warzyw i mieszając, gotujemy aż zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Już na talerzu posypujemy bazylią.

file1352872414