Shrekowe Penne
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag. makaronu penne
- 20 dag. pieczarek
- duża cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- 15 dag szpinaku
- mała śmietana 18%
- 15 dag. żółtego sera
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- bazylia
- papryka ostra w proszku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub trzemy na tarce. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki nie są pierwszej świeżości to obieramy ze skórki. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki, ceblulę, czosnek oraz szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie ok. 10 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Do śmietany wbijamy jajko i miksujemy. Wsypujemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Sos wlewamy do warzyw i mieszając, gotujemy aż zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Już na talerzu posypujemy bazylią.