Sezon na szparagi otwarty!

12 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sklep z oliwą truflową Centrumoliwy.com otwiera sezon na szparagi!

Uznaję sezon szparagowy za otwarty. Udało mi się zakupić pęczek świeżych, dopiero co wykopanych białych szparagów. Akurat z dostępnością nie ma u mnie problemu, ponieważ Opolszczyzna jest zagłębiem szparagowym, przez co cena jest dosyć atrakcyjna, bo ok. 5-6 zł za pęczek.

Jak szparagi to wiadomo, że od razu myślimy o sosie holenderskim, beszamelu, masełku i zrumienionej bułce tartej… I może jeszcze jajko sadzone obok…

Nie dzisiaj… Cały rok czekam na świeże szparagi, by móc wreszcie przygotować moją ulubioną pastę (makaron) ze szparagami i pomidorami suszonymi. Wszystko to zostanie zaprawione aromatyczną oliwą z oliwek extravergine z dodatkiem trufli, białej lub czarnej.

Przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jeżeli lubisz szparagi i oliwę truflową, nie możesz przejść obojętnie obok tej propozycji!

Bierzemy się do pracy. Oczywiście na początek będzie nam potrzebny peczek białych tegorocznych szparagów. Przygotowanie szparaga do jedzenia zaczynamy od obcięcia twardego końca nóżki, ok. 2-3 cm. Następnie obieramy i gotujemy z główkami wystającymi ponad powierzchnię wody przez ok. 4-5 minut. Szparagi muszą być lekko twarde, by nie rozpadły nam się na patelni w późniejszej fazie gotowania.

Jedna rzecz, o której nie można zapomnieć! W tym momencie, a nawet przed przystąpieniem do obierania szparagów koniecznie postaw garnek z wodą na makaron tagliatelle.

Następnie suszone pomidory ze słoika. Wybieramy kilka sztuk i kroimy każdy kawałek na 4 mniejsze. Jeżeli szparagi już Ci się ugotowały, wyjmij je z wody i pokrój na 2-3 cm kawałki.

Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek extravergine tartufo bianco, lub tartufo nero. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pomidory suszone, wraz ze szparagami. Podsmażaj przez chwilę, dodaj trochę wody i delkatnie dodawaj śmietanę 18%. Redukuj sos w zależności jaką konsystencję chcesz osiągnąć.

Ugotowane al dente tagliatelle odcedź i połącz z sosem. Najlepiej przerzuć wszystko do garnka, wsyp świeżo zmielony pieprz i obficie zalej oliwą truflową.

Smacznego!

Zobacz również:

Sezon na szparagi – jakie jeść białe czy zielone?

Dania naszych czytelników ze szparagami