Oryginalne karnawałowe przekąski
Karnawał to idealny czas na smaczne, drobne przekąski, które zachwycą gości bogactwem smaków i formą podania. Najlepiej sprawdzą się te typu finger food – lekkie, szybkie w przygotowaniu, i co najważniejsze – jedzone nie przy użyciu talerzy i sztućców, a palcami.
Finger food cieszą się coraz większą popularnością i słusznie, ponieważ doskonale sprawdzają się podczas większości imprez, zwłaszcza domowych. Ich rodzaj, różnorodność smaków i sposób podania zależy wyłącznie od nas. Mogą przybrać formę tradycyjnych koreczków, tartinek, roladek czy warzywnych przekąsek. Najważniejsze, aby na stole znalazło się coś dla każdego. Nie zapominajmy też o dipach, które podkreślą smak przekąsek i będą ciekawym dodatkiem do całości.
W pomysłach na finger food można przebierać. Poniżej serwujemy propozycje z dodatkiem sosów – TABASCOÒ i Kikkoman, które powinny w pełni zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Szaszłyki z kurczakiem i dipem z avokado i sosem TABASCOÒ
Marynata – składniki:
½ szklanki soku pomarańczowego
1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 ½ łyżeczki soku z limonki
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli
2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
1 łyżeczka soli
4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)
Dip – składniki:
1 średnie dojrzałe avokado
½ szklanki śmietany
1 łyżka stołowa posiekanej kolendry
1 ½ łyżeczki soku z limonki
3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki (ok. połowy papryki)
12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki (ok. połowy papryki)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 do 60 minut.
Podczas gdy kurczak marynuje się zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patyczki do szaszłyków nałożyć kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz prze ok. 30 minut. Po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z avokado.
Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman
Składniki:
120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman
150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry
10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
8 kromek ciabatty
1 ząbek czosnku
100 g świeżego szpinaku
4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem
Sposób przygotowania:
Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabatty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabatty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął następnie zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabattę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na który połóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.
Smacznego!
Więcej informacji: www.develey.pl