Sery Old Poland

16 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sery „Old Poland” – bogactwo doznań, dojrzałość smaku

„Old Poland” to nazwa nowej linii serów szlachetnych, które już od czerwca pojawiają się w najlepszych sklepach całej Polski. Pod marką „Old Poland” kryją się cztery propozycje – Bursztyn, Rubin, Grand Radamer oraz Grand Gouda, wytwarzane według wieloletniej tradycji i receptur opracowanych przez serowarów z Radzynia Podlaskiego.

„Old Poland” to propozycja Spółdzielczej Mleczarni Spomlek stworzona z myślą o wymagających konsumentach poszukujących wyjątkowych serów, których szlachetny smak wzbogaci codzienne menu. Bursztyn, Rubin, Grand Radamer oraz Grand Gouda nawiązują do bogatej historii polskiego serowarstwa: tradycyjnych receptur, naturalnych składników oraz szczególnej dbałości podczas wielotygodniowego procesu dojrzewania. W opinii wielu ekspertów produkty „Old Poland” z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej uznanymi na świecie serami np. włoskim Parmigiano Reggiano i Grana Padano, holenderskim Old Amsterdam, szwajcarskim Ementalerem czy francuskim Comte.

– Niewiele osób wie o tym, że polskie serowarstwo jest doceniane przez europejskich smakoszy serów szlachetnych. Sery Old Poland, które powstają z najwyższej jakości mleka, według receptur sprzed kilkudziesięciu lat mają wszelkie szanse na to, by na stałe znaleźć się nie tylko na polskich stołach, lecz również na stołach innych europejskich krajów. Najlepszym przykładem jest dojrzewający nawet 12 miesięcy Bursztyn, który od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością m.in. w Rosji – – powiedział Rafał Wawrzyniak, Wiceprezes Zarządu ds. Marketingu i Sprzedaży Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Sery „Old Poland” są w 100% naturalne, nie zawierają tłuszczy roślinnych i wytwarzane są z najwyższej jakości mleka. Kręgi serów z Radzynia Podlaskiego dojrzewają nawet 12 miesięcy w pieczołowicie dobranych warunkach, gdzie szczegółowo analizowana jest wilgotność i temperatura powietrza. W tym czasie każdy krąg sera jest wielokrotnie poddawany ręcznej pielęgnacji – nacieraniu i przewracaniu na drugą stronę, dojrzewając w tym czasie na tzw. „suchą skórkę”.

Sery szlachetne to również zdrowie

Oprócz walorów smakowych, sery „Old Poland” posiadają również niezbędne dla organizmu wartości odżywcze. Są bogatym źródłem protein, aminokwasów, wapnia, soli mineralnych oraz witamin A, B2 i B12. Zawartość tłuszczu przekracza niekiedy 30%, jednak mało kto wie, że są to tłuszcze nienasysone, a więc potrzebne dla organizmu z bardzo małą zawartością cholesterolu: tylko 45 mg w 50 gramach produktu!
Sery długodojrzewające są lekkostrawne i wysoko przyswajalne: właśnie dzięki długiemu dojrzewaniu, 20% protein zawartych w takim serze staje się wolnymi aminokwasami, które są w stanie stymulować enzymy trawienne. Poza tym, sery „Old Poland” wolne są od laktozy (cukru mlekowego), mogą więc być spożywane przez osoby ze skazą białkową.

Cztery odsłony serów „Old Poland”

Bursztyn (cena sugerowana/kg: 39 zł)
Jest pierwszym wyprodukowanym w Polsce serem długodojrzewającym. Różne wersje Bursztyna dojrzewają 6, 8 i 12 miesięcy. Bursztyn powinien być łupany i serwowany w temperaturze pokojowej. Wówczas uwalnia pełnię swych złożonych aromatów z nutami maślanymi, liśćmi orzecha, wanilii i dojrzałej czereśni. Te łagodne posmaki przeistaczają się następnie w wyraźnie odczuwalną pikantność.

Rubin (cena sugerowana/kg: 39 zł)
Wytwarzane na miejscu szczepionki smakowe i zapachowe sprawiają, że jest to najbardziej zdecydowany, jeśli chodzi o aromaty, ser w całym port folio marki „OldPoland”. Rubin to klasyczny przykład sera, którego zapach prowadzi nas inną drogą, niż właściwy smak w ustach. Posmaki Rubina są wyraźnie owocowe. Przywołują dojrzałe winogrona i śliwki, które kończą się lekko wyczuwalnymi nutami ziołowego pieprzu.

Grand Radamer (cena sugerowana/kg: 32 zł)
Formuła Grand Radamer opracowana została przez radzyńskich serowarów ponad 20 lat temu. Do tego czasu w kanonach światowego serowarstwa nie istniał ser, który łączyłby łagodność holenderskiej Goudy i wyrazistość szwajcarskiego Ementalera, z charakterystycznymi dziurami wielkości czereśni. Zachwyca połączeniem łagodnego posmaku mleczno-śmietanowego z nutami orzecha włoskiego i prażonych migdałów.

Grand Gouda (cena sugerowana/kg: 32 zł)
Ser powracający do starych tradycji i receptury oryginalnej Goudy. Przez blisko 2 miesiące dojrzewania, krąg sera jest co kilka dni przekręcany. Następuje wówczas stopniowe odparowywanie wody
i naturalne wytwarzanie się twardej skórki. W rezultacie otrzymywany jest delikatny, łagodny i lekko orzechowy ser.