Sery kozie – zdrowo, smacznie, inspirująco

20 marca 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sery kozie to temat bardzo „na czasie”, ale też na swój sposób kontrowersyjny. Z jednej strony wiemy, że są zdrowe, że stanowią podstawę potraw z różnych zakątków świata. Z drugiej nie brakuje sceptyków, którzy nawet nie dają im szansy twierdząc, że specyficzny zapach koziego sera czy mleka jest nie do przyjęcia. Co ciekawe – osoby, które przełamały swój pierwszy opór bardzo często przechodzą na „jasną stronę mocy” i przedkładają kozi brie czy twarożek ponad inne sery z mleka krowiego.

Dlaczego warto jeść kozie sery?

Sery kozie można polecić niemalże wszystkim, a wynika to przede wszystkim z ich wartości odżywczych. Choć nie bez znaczenia są też walory smakowe, różnorodny asortyment oraz prawdziwe bogactwo przepisów bazujących na serach pleśniowych, fromage i twarożkach z koziego mleka. Zacznijmy jednak od tego, że sery kozie jemy na zdrowie, co ma swoje źródło i uzasadnienie w tym, że kozy to zwierzęta wyjątkowo zdrowe. Badania dowodzą, że ich organizmy doskonale radzą sobie z otaczającymi nas zagrożeniami, takimi jak wirusy, choroby czy zanieczyszczenie środowiska. Mądry organizm tych zwierząt potrafi pozbywać się szkodliwych pierwiastków, metali ciężkich, dzięki czemu ich mleko jest czyste, wolne od zanieczyszczeń, a przez to naprawdę zdrowe i łatwo przyswajalne. W przeciwieństwie do białka zawartego w mleku krowim, mleko kozie rzadko wywołuje reakcje alergiczne, zawiera o wiele mniej laktozy i nie ma w nim uczulającej kazeiny. Po sery kozie warto sięgać ze względu na wysoką zawartość zdrowego białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Jest też cennym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, wapnia, potasu, fosforu oraz magnezu, a te mikroelementy są niezbędne w procesach budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Warto wiedzieć, że już 1 szklanka koziego mleka zaspokaja 33% dziennego zapotrzebowania na wapń, oraz 17% zapotrzebowania na białko.

Jedzmy na zdrowie

Dlatego właśnie można śmiało powiedzieć, że sery kozie są wskazane w różnych dietach. Zdrowe i pożywne – są idealne w menu dzieci i młodych, aktywnych osób. Lekkostrawne, wartościowe smakują i pójdą na zdrowie również seniorom. Warto także wiedzieć, że coraz więcej mówi się o zdrowotnym i profilaktycznym działaniu nabiału z koziego mleka. Przypisuje się mu pozytywne działanie w leczeniu anemii, astmy, egzemy, schorzeń żołądka, jelit, wątroby, oskrzeli i płuc. Profilaktycznie działa też jeśli chodzi o zagrożenie zawałem, wspiera zapobieganie chorobom układu krążenia i obniża poziomu złego cholesterolu (są mniej tłuste).  O tym jak zdrowe i bezpieczne jest kozie mleko świadczy również fakt, iż znajduje zastosowanie w preparatach dla niemowląt, które nie mogą spożywać produktów mlecznych (alergie, nietolerancje) i to już od 4 miesiąca. Według badań dzieci żywione produktami na bazie koziego mleka wykazują większą odporność, a ich układ kostno – stawowy rozwija się lepiej.

Serki kozie mają długa historię

Wiemy już, że sery kozie pójdą na zdrowie, nie sposób jednak pominąć wyjątkowych walorów smakowych i szerokiego zastosowania w kuchniach wielu krajów i kultur kulinarnych. Inspiracji oraz informacji warto szukać tam, gdzie na serach znają się najlepiej. Wiele cennych informacji znajdziemy na stronie producenta doskonałych serów kozich Chavroux:

  • http://chavroux.pl/jakie-sa-najpopularniejsze-kozie-sery/

Najchętniej sięgamy po kozie sery typu kanapkowego – delikatne, śmietankowe oraz aromatyczne dojrzewające sery pleśniowe (tzw. rolady). Oczywiście najsłynniejsze i najczęściej wybierane sery pleśniowe to francuski Camembert oraz Brie, trzeba bowiem wiedzieć, że za ojczyznę kozich specjałów uznaje się właśnie Francję. Ser Brie swoją nazwę zawdzięcza historycznemu regionowi, w którym wytwarzano go już w czasach średniowiecznych. Na stronie producenta serków Chavroux czytamy o tym, iż serwowano go nawet koronowanym głowom, już w czternastym wieku na francuskim dworze królewskim. Wraz z rozwojem transportu jego sława sięgała coraz dalej, aż trafił do wyrafinowanych smakoszy w Paryżu, a potem podbił praktycznie cały świat. Camembert to niemniej popularny, ale o wiele młodszy krewny. Pochodzi z Normandii, a początki jego wytwarzania to okres Rewolucji Francuskiej.

Inspirująco i smacznie z Chavroux

Ale nie samą wiedzą i historią wielbiciel kozich serów żyje, można nawet śmiało powiedzieć, że zdecydowanie ważniejsze i milsze są ich walory smakowe oraz inspirujące przepisy na dania z serem kozim w roli głównej. Słynne serki z charakterystyczną białą pleśnią wręcz idealnie komponują się z rozmaitymi sałatkami, nadają oryginalny smak tradycyjnej pizzy. Serki kanapkowe można wykorzystać jako bazę różnych past, smakują wybornie jako dodatek do tarty, makaronów, zapiekanek. Pomimo specyficznego smaku i aromatu sery kozie pasują do wielu potraw. Wystarczy popatrzeć na bogactwo przepisów jakie proponuje nam producent serków Chavroux, np:

  • Ziemniaki pieczone w mundurkach z kozim serem, boczkiem i szczypiorkiem;
  • Burger wołowy z burakiem i kozim serem pleśniowym;
  • Kanapka z pieczoną wołowiną i grillowanym serem kozim;
  • Muffiny z oliwkami, suszonymi pomidorami i kozim serem;
  • Panierowany ser kozi podawany z żurawiną lub borówką;
  • Pieczony dip cytrynowy z koziego sera;
  • Kulki z winogron w kozim serze i orzechach;
  • Figi nadziewane kozim serem i pistacjami/orzechami;
  • Gruszki nadziewane kremowym kozim serem i bakaliami w cieście francuskim;
  • Pieczony łosoś nadziewany kozim serem, suszonymi pomidorami i szpinakiem.

Już same nazwy tych potraw powodują, że kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować ze zdwojoną energią, a kubki smakowe nie mogą doczekać się konsumpcji tych pyszności. Reasumując – wielbicieli serów kozich nie trzeba do nich przekonywać, natomiast sceptycznie nastawieni powinni dać im szansę. Większość osób po skosztowaniu kozich specjałów na stałe włącza je do swojej diety.

Znasz już zalety koziego sera, odkryj także kozie mleko: Pięć pysznych koktajli na bazie koziego mleka | Miasto Kobiet