Serwatka – zastosowanie

19 listopada 2012,
dodał: Żaneta Szczęsna
Artykuł zewnętrzny

Podobno Hipokrates był jednym ze zwolenników jej zdrowotnych właściwości. Również w średniowiecznej Europie miała wiele zastosowań – jako lek, afrodyzjak i balsam do pielęgnacji skóry. W XVII i XVIII w. była popularnym napojem. Polecana szczególnie osobom z dolegliwościami żołądka. Mowa o serwatce.

Serwatka jest płynnym produktem ubocznym powstającym z mleka w czasie produkcji serów. Ser jest wytwarzany poprzez krzepniecie mleka; wydzielona płynna pozostałość oddzielana jest od skrzepu – jest to właśnie serwatka. Serwatka zawiera składniki odżywcze, ale dopiero w ostatnich latach zaczęto wykorzystywać ją do otrzymywania wysokiej jakości preparatów białkowych i witamin.
Białka zawarte w serwatce zawierają aminokwasy, związki organiczne niezbędne w żywieniu.

Natomiast ich wartość biologiczna jest większa niż w kurzym jajku. Przy produkcji serów laktoza czyli cukier mlekowy trafia prawie w całości do serwatki. Pożyteczne bakterie występujące w naszym jelicie można powiedzieć, ż e z tego też powodu przepadają na serwatką. Przyspiesza to trawienie i chroni od procesów gnilnych. Jednak zdaniem wielu dietetyków cukier mlekowy wspomaga absorbowanie wapnia, co wychodzi na dobre naszym kościom i zębom. Serwatka jest także bombą witaminową. W jej skład wchodzą witaminy rozpuszczalne takie jak B2, B12, B1 i B6. Zawiera też kwas pantotenowy, którego brak wywołuje m.in. stany zapalne skóry, biegunki, zahamowanie wzrostu, siwienie i wypadanie włosów. Niezaprzeczalnym faktem jest również obecność w niej składników mineralnych: fosforu, wapnia, jodu, sodu.
Osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się wypijanie rankiem na czczo szklanki chłodnej serwatki. Zawarta w niej laktoza działa lekko przeczyszczająco. Zatwardzenie występuje często u osobników gustujących w pokarmach o nikłej zawartości tzw. materiałów balastowych, jak błonnik pobudzający ruchy robaczkowe jelit, unikających pożądanego wysiłku fizycznego oraz pijących zbyt mało płynów.
Serwatka wytwarzana w gospodarstwach domowych jest cenionym produktem, nie tylko do napojów dobrze wpływających na układ pokarmowy, również jako składnik przepisów kulinarnych. Kobiety znają jej właściwości kosmetyczne: poprawia wygląd włosów i skóry, jest też stosowana do higieny intymnej.

zobacz również:

  1. Co jeść żeby zwiększyć odporność organizmu?
  2. Odporność dzieci: fakty i mity
  3. Seler wzmacnia układ odpornościowy
  4. Jak wzmocnić odporność organizmu?




FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.