Ziemniaki na grilla faszerowane serem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- 15 dag twarożku kanapkowego
- 5 dag sera z pleśnią
- Śmietana
- Świeże zioła
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej osoloną wodą i ugotuj do miękkości (20minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.
- Papryki opłucz, oczyść z nasion, miąższ pokrój w paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do miseczki przełóż twarożek. Ser pleśniowy rozdrobnij widelcem lub pokrusz. Połącz starannie z twarożkiem. Dodaj 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, wymieszaj.
- Kilka gałązek ziół opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, posiekaj. Dodaj do przygotowanego farszu. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej, posmaruj je olejem. Ziemniaki przekrój na pół (nie do końca), rozchyl. Układaj po jednym ziemniaku na kawałku folii. W nacięcia nakładaj przygotowaną masę serowo- ziołową. Na koniec powkładaj w środek paseczki papryki.
- Napełnione farszem ziemniaki owiń starannie folią aluminiową. Piecz lub grilluj około 20 minut.