Ziemniaki na grilla faszerowane serem

30 maja 2013, dodał: plomien
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • Po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 15 dag twarożku kanapkowego
  • 5 dag sera z pleśnią
  • Śmietana
  • Świeże zioła
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej

Przygotowanie:

  • Ziemniaki wyszoruj, opłucz, włóż do garnka. Zalej osoloną wodą i ugotuj do miękkości (20minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.
  • Papryki opłucz, oczyść z nasion, miąższ pokrój w paseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki przełóż twarożek. Ser pleśniowy rozdrobnij widelcem lub pokrusz. Połącz starannie z twarożkiem. Dodaj 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, wymieszaj.
  • Kilka gałązek ziół opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, posiekaj. Dodaj do przygotowanego farszu. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej, posmaruj je olejem. Ziemniaki przekrój na pół (nie do końca), rozchyl. Układaj po jednym ziemniaku na kawałku folii. W nacięcia nakładaj przygotowaną masę serowo- ziołową. Na koniec powkładaj w środek  paseczki papryki.
  • Napełnione farszem ziemniaki owiń starannie folią aluminiową. Piecz lub grilluj około 20 minut.

 

file1369945106