Serowo – warzywne koreczki

29 kwietnia 2011, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Różne rodzaje sera (żółty, camembert, feta), małe okrągłe krakersy, kilka plasterków wędzonej wędliny, małe czerwone cebulki, ogórek, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii, koperek, ząbek czosnku;

Przygotowanie:

Pokrój ser żółty w duże kostki, camembert w trójkąciki, fetę rozgnieć. Pokrój na połówki rzodkiewki, na pół plasterki ogórka, na ćwiartki cebulkę. Z fety, posiekanego koperku, rozgniecionego czosnku i pieprzu przygotuj twarożek.Twarożkiem posmaruj krakers, przykryj drugim krakersem i posmaruj ponownie. Na wierzchu powstałej wieżyczki połóż fantazyjnie zawinięty kawałeczek wędliny. W ten sam sposób przygotuj jeszcze kilka przekąsek.
Kawałek sera żółtego nadziej na koreczek, wbij także listek bazylii, a na wierzch, np. pomidorek. Twórz różne kombinacje, zastępując ser żółty camembertem, a pomidor ogórkiem lub cebulką. Postaraj się wykorzystać wszystkie dostępne składniki.
Powstałe koreczki oraz krakersowe minikanapeczki ułóż fantazyjnie na dużym talerzu i udekoruj tym, co ci ewentualnie zostało, np. kilkoma połówkami rzodkiewek, listkami bazylii czy pomidorkami.