Serowe fondue
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 200 g sera Gouda
- 400 g łagodnego sera żółtego w bloku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.