Serowe fondue

29 sierpnia 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 200 g sera Gouda
  • 400 g łagodnego sera żółtego  w bloku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania: Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać. file1409301317



FORUM - bieżące dyskusje

Polecane strony w sieci
Ja polecam strony z ciekawostkami historycznymi, np. historykon.pl
Samodzielne matki- 20 proc. wszystk…
To powinno dać części facetów do myślenia, że nie potrafią w większości funkcjonować...
Jak usunąć makijaż permanentny?
Przecież można zamalować go makijażem w innym stylu...
Jak nabrać pewności siebie
Czasem warto brać przykład nawet z facetów jak widać:D