Serowe fondue

29 sierpnia 2014, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 200 g sera Gouda
  • 400 g łagodnego sera żółtego  w bloku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (koniecznie)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania: Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała w ten sposób masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać. file1409301317



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.