Sero-makowiec
Artykuł zewnętrzny
Kruche ciasto: 200g margaryny 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych Masa makowa: 1000g gotowej masy makowej Masa serowa: 700g twarogu sernikowego 3 jajka 100ml śmietany kremówki 60g budyniu waniliowego lub śmietankowego 80g miękkiej margaryny lub masła 100g cukru pudru Przygotowanie Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10?15 minut w temperaturze 200°C. Drugą część ciasta zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Masa makowa:RADA:jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu. Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami migdałowymi. Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180°C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik. Najsmaczniejszy na drugi dzień.