Sernik na cieście brownie z truskawkami
Składniki na formę 20×30 cm:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
300 g cukru pudru
5 jajek
100 g mąki
500 g sera kremowego lub twarogu półtłustego (jak na sernik)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g truskawek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i 200 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka – wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej 3/4 masy czekoladowej.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Następnie wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej – wykładałam ją łyżką robiąc czekoladowe kleksy. Na końcu ułożyć przebrane owoce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut (wystarczy 45 min). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.