Sernik ze słonecznikiem

10 listopada 2018, dodał: 19natsko93

Składniki:
* 1 i ½ szklanki mąki pszennej
* ½ szklanki cukru
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 50 g słonecznika

Masa serowa:
* 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mleka
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
* ½ szklanki oleju

Masa kajmakowa:
* 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
* 100 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
* 200 g słonecznika

Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.
Spód:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa serowa:
Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa kajmakowa:
Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

 

 

file1541861906



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Wszy w przedszkolu
Wszy, niestety zdarzają się wszędzie - w przedszkolach, żłobkach i szkołach. U nas...
Jaki kosmetyk zakupiłaś sobie ostat…
kupiłam silnie regenerujący krem-kuracja multiodżywczy z age thepary od eveline. Mam bardzo suchą...
Jaki kosmetyk zakupiłaś sobie ostat…
ja to w ogóle kupuje dużo kosmetyków, uwielbiam testować nowosći. Ostatni raz na zakupach...
Piersi
martynaporek otóż to :) jeśli chodzi o dobre jakościowo implanty to moim zdaniem...