Sernik ze słonecznikiem

10 listopada 2018,
dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
* 1 i ½ szklanki mąki pszennej
* ½ szklanki cukru
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 50 g słonecznika

Masa serowa:
* 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
* 3 jajka
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mleka
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
* ½ szklanki oleju

Masa kajmakowa:
* 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
* 100 g masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
* 200 g słonecznika

Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.
Spód:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa serowa:
Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa kajmakowa:
Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

 

 

file1541861906



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.