Sernik z ziemniakami

10 października 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

ciasto

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 1 żóltko
  • 20 dag masła

masa serowa

  • 80 dag sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 40 dag ziemniaków
  • 8 dag masła
  • 6 jajek
  • 20-25 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie kruchego ciasta:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy 10 minut w temp 170°C.

Wykonanie masy serowej :

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.  Masło ucieramy na puch i dalej  ucierając dodajemy po 1 żółtku, porcjami  cukier puder, ser  i ziemniaki. Dajemy przepłukane wrzątkiem rodzynki, pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową i aromat. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie  mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

file1286734747