Sernik z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
ciasto
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1 żóltko
- 20 dag masła
masa serowa
- 80 dag sera białego trzykrotnie zmielonego
- 40 dag ziemniaków
- 8 dag masła
- 6 jajek
- 20-25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie kruchego ciasta:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i podpiekamy 10 minut w temp 170°C.
Wykonanie masy serowej :
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po 1 żółtku, porcjami cukier puder, ser i ziemniaki. Dajemy przepłukane wrzątkiem rodzynki, pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową i aromat. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.