Sernik z musem truskawkowym
1 op. Sernika błyskawicznego oryginalnego Delecta
1 op. Galaretki o smaku truskawkowym Delecta
1 op. Galaretki o smaku agrestowym Delecta
2 płaskie łyżki żelatyny Delecta
400 ml zimnego mleka
2 serki waniliowe homogenizowane (300g)
250 ml gorącej wody (do galaretek)
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
100 ml gotowanej wody (do musu truskawkowego)
2 płaskie łyżki cukru
10 herbatników
Przygotowanie galaretek:
Galaretki przygotuj zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu i odstaw do stężenia. Gotowe pokrój na małe kostki o wymiarach ok. 1×1 cm.
Przygotowanie masy truskawkowej:
Formę o wym. 30x10x7 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do szklanki wlej 100 ml przegotowanej gorącej wody. Dodaj 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
Truskawki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz użyć świeżych lub mrożonych. Do rozdrobnionych truskawek wlej przygotowaną żelatynę z cukrem. Całość wymieszaj. Masę truskawkową wylej do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.
Przygotowanie sernika na zimno. (Wykonaj dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje!)
Do wysokiego naczynia wlej 400 ml schłodzonego mleka. Wsyp zawartość torebki z sernikiem i miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodaj 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym. Miksuj ok. 1 minuty do uzyskania gładkiej masy. Natychmiast dodaj pokrojone w kostkę 2 galaretki (masa szybko tężeje). Całość szybko wymieszaj łyżką. Gotową masę natychmiast wyłóż do formy na masę truskawkową. Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Film z przepisem znajdziesz tutaj.