Sernik z musem malinowym
Spód:jajko, 65 g margaryny, 65 g mlecznej czekolady, 50g cukru, 40g mąki.
Margarynę stopić wraz z cukrem i czekoladą. Dodać rozkłócone jajko oraz mąkę. Wylać na tortownicę o śr. 24 cm. Piec ok. 10 min w temp. 180st.
Masa serowa:1/2 kg półtłustego twarogu, 1/2kg serka mascarpone, 5 jajek, 2 opak. budyniu waniliowego, 1i1/2 szkl. cukru pudru, 80 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki olejku waniliowego.
Twaróg zmielić. Utrzeć z mascarpone, pudrem i olejkiem. Następnie dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę i sproszkowane budynie. Masę wylać na podpieczony spód.
Mus malinowy:25dag malin, łyżka cukru.
Maliny rozgnieść widelcem z cukrem. Przetrzeć przez sito. Nakładać łyżeczką porcje musu i wykałaczką zrobić esy-floresy. Piec 15 min w temp. 180st, następnie 90 min w temp. 110st. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30min. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i po 15min wyjąć gotowy sernik.