Sernik z morelami (brzoskwiniami) z puszki
3 jaja
15 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego Delecta
7,5 dag mąki pszennej i 5 dag ziemniaczanej
5 łyżeczek żelatyny
puszka moreli (brzoskwini)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
50 dag mielonego twarogu
sok i skórka z połowy cytryny
20 dag śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
Jajka rozbić, oddzielić żółtka, Białka ubić na sztywną pianę z dwoma łyżkami wody. Stale ubijając powoli wsypywać 7,5 dag cukru, sól i opakowanie cukru waniliowego. Dodać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej pergaminem. Piec około 10 – 15 minut w temp. 200 stopni C. Żelatynę rozpuścić w niewielką ilości wody. Morele osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Twaróg utrzeć z sokiem i skórką cytrynową oraz pozostałym cukrem kryształem i waniliowym. Biszkopt wyjąć z piekarnika, przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin i pozostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, połączyć z masą serową. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie wymieszać z kremem serowym i morelami. Ciasto przekroić wzdłuż. Przełożyć kremem tężejącym i wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.