Sernik z kulkami maku
składniki:
- 1 kg ser tłusty zmielić 2 razy
- 0, 50 l kremówka
- 30 dkg cukru pudru
- 2 szt budyń waniliowy DELECTA
- 12 szt jaja
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 szt cukier waniliowy DELECTA
- 1 duża puszka maku- gotowy
- 2-3 szt herbatniki–starte
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 3 paczki herbatników– wyłożenie blaszki
Powidła- nimi smarujemy herbatniki i wykładamy dno blaszki 28-40 CM. Białka ubić i dodać połową pudru, kremówkę ubić i dodać drugą połową pudru. Do maku dodać 2 łyżki już ubitej piany, starte herbatniki, cynamon i wymieszać- kulki mają być twardawe i małe bo ładnie wyglądają potem w placku. Do sera dodaj żółtka, budynie, cukry waniliowe,mannę-wymieszać mikserem i dodać resztę ubitych białek, ubitą kremówkę ale mieszać już łopatką–[ delikatnie]. Na posmarowane herbatniki powidłami wleć trochę masy serowej i układać kulki z maku– zaleć je resztą sera.
piec –1 h w kąpieli wodnej.
Pieczenie w kąpieli wodnej: przygotuj większą blaszkę od tej w której masz sernik, wstawić do niej sernik i wleć ciepłej wody do połowy blaszki z serem- i do piekarnika.