Sernik z kokosową pianką

23 grudnia 2013, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Ciasto:


– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego
– 1/2 litra mleka
– 6 żółtek
– 1/2 szklanki oleju
– szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 2 budynie kokosowe
– 3 białka
– 10 dkg rodzynek

Pianka kokosowa:


3 białka
– 3 łyżki cukru
– 10 dkg wiórków kokosowych

Wykonanie1. Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. C.

2. Ser mielimy. Żółtka ucieramy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ser. Budynie mieszamy z mlekiem, stopniowo łączymy z  masą. Dodajemy rodzynki ( można dodać też 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę).  Ubijamy pianę z 3 białek i mieszamy z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na ciasto i pieczemy około 45 minut.

4. Białka ubijamy z cukrem. Gotową piankę wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

5. Gdy pianka delikatnie się zrumieni, ciasto wyciągamy z piekarnika.