Sernik z kokosową pianką
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 3/4 kostki margaryny
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 3 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– łyżeczka cukru waniliowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
– 1 kg twarogu półtłustego
– 1/2 litra mleka
– 6 żółtek
– 1/2 szklanki oleju
– szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 2 budynie kokosowe
– 3 białka
– 10 dkg rodzynek
Pianka kokosowa:
– 3 białka
– 3 łyżki cukru
– 10 dkg wiórków kokosowych
Wykonanie1. Składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, po czym pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. C.
2. Ser mielimy. Żółtka ucieramy, dodajemy cukier, cukier waniliowy i ser. Budynie mieszamy z mlekiem, stopniowo łączymy z masą. Dodajemy rodzynki ( można dodać też 3-4 brzoskwinie pokrojone w kostkę). Ubijamy pianę z 3 białek i mieszamy z masą serową.
3. Masę serową wykładamy na ciasto i pieczemy około 45 minut.
4. Białka ubijamy z cukrem. Gotową piankę wykładamy na ciasto, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
5. Gdy pianka delikatnie się zrumieni, ciasto wyciągamy z piekarnika.