Sernik z karmelem

9 kwietnia 2012, dodał: Nimva
Artykuł zewnętrzny

CIASTO:

  • 220 g mąki
  • Szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka wody

MASA:

  • 100 g masła
  • 125 g cukru
  • 4 jajka
  • 500 g twarożku naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki

WIERZCH:

  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:

Mleko skondensowane gotujemy przez 2 godz. Najlepiej tak wyliczyć czas, żeby po upieczeniu ciasta jeszcze było ciepłe.

Tortownicę natłuścić i wstawić do lodówki.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Pamiętamy o tym, żeby masło i woda były zimne. Wylepiamy nim tortownicę, tworząc ok 4 cm bok. Odstawić na 30 min do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę. Cukier i masło zagotować ciągle mieszając tak długo aż cukier się skarmelizuje. Odstawić na 5 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec w nim przez 10 min ciasto.

Jajka ubić, dodać do nich skarmelizowany cukier i znowu dobrze wymieszać. Następnie dodać twarożek, wlać śmietanę i dosypać mąki. Znowu wymieszać.

Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez ok.  50-55 min. Gotowe ciasto polewamy karmelem.