Sernik z karmelem
CIASTO:
- 220 g mąki
- Szczypta soli
- 75 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżka wody
MASA:
- 100 g masła
- 125 g cukru
- 4 jajka
- 500 g twarożku naturalnego
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
WIERZCH:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
WYKONANIE:
Mleko skondensowane gotujemy przez 2 godz. Najlepiej tak wyliczyć czas, żeby po upieczeniu ciasta jeszcze było ciepłe.
Tortownicę natłuścić i wstawić do lodówki.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Pamiętamy o tym, żeby masło i woda były zimne. Wylepiamy nim tortownicę, tworząc ok 4 cm bok. Odstawić na 30 min do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę. Cukier i masło zagotować ciągle mieszając tak długo aż cukier się skarmelizuje. Odstawić na 5 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i podpiec w nim przez 10 min ciasto.
Jajka ubić, dodać do nich skarmelizowany cukier i znowu dobrze wymieszać. Następnie dodać twarożek, wlać śmietanę i dosypać mąki. Znowu wymieszać.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez ok. 50-55 min. Gotowe ciasto polewamy karmelem.