Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy

29 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

słodki, puszysty, kremowy…po prostu rozpływa się w ustach! można go podać na ochłodę na gorącej imprezie…

składniki:

  • SPÓD:
  • 20 szt. herbatników kakaowych typu Petit Buere
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Muscovado
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu białego 3-krotnie mielonego (ja użyłam taki z pudełka: tłusty, naturalny President 500g x 2)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru kryształu
  • 2 op. 16g cukru wanilinowego Delecty
  • 3 łyżki płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szkl. gorącej wody
  • GALARETKA OWOCOWA:
  • 4 gruszki Konferencje
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 1-1,5 szkl. wody
  • sposób przygotowania:

    Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o  śr. 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym. Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szkl. wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła – objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szkl. gorącej wody, odstawiłam aby przestygła. W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym i  wanilinowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.. Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.

    file1291034611



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...