Sernik – szachownica
Składniki:
ciemne ciasto
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 łyżeczka pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czubate kakao
1 szklanka mąki tortowej
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i pianę z białek. Upiec na blaszce 25×40 aż brzegi ciasta będą odstawać od formy(około 35 minut).
Masa serowa
1,10 kg sera białego tłustego 2x zmielić
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny Kasia
1 budyń śmietankowy duży (Delecty)
Przygotowanie:
„Kasię” utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z masą serową.
Ciemne ciasto po przestudzeniu pokroić w paski 12 i wyjąć co drugi pasek pomagając sobie nożem , a w to miejsce nałożyć masę serową. Na masę serową nałożyć wyjęte paski ciemnego ciasta i uzupełnić masą serową powierzchnię ciasta, wyrównać by paski ciemnego ciasta były też leciutko posmarowane masą serową (wtedy będzie równo się piekło). Piec jeszcze 45 minut a po wyjęciu z piekarnika polać polewą czekoladową.