Sernik – szachownica

12 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

ciemne ciasto
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 łyżeczka pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki czubate kakao
1 szklanka mąki tortowej
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i pianę z białek.  Upiec na blaszce 25×40 aż brzegi ciasta będą odstawać od formy(około 35 minut).
Masa serowa
1,10 kg sera białego tłustego 2x zmielić
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny Kasia

1 budyń śmietankowy duży (Delecty)


Przygotowanie:

„Kasię” utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser i budyń. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z masą serową.
Ciemne ciasto po przestudzeniu pokroić w paski 12 i wyjąć co drugi pasek pomagając sobie nożem , a w to miejsce nałożyć masę serową. Na masę serową nałożyć wyjęte paski ciemnego ciasta i uzupełnić masą serową powierzchnię ciasta, wyrównać by paski ciemnego ciasta były też leciutko posmarowane masą serową (wtedy będzie równo się piekło). Piec jeszcze 45 minut a po wyjęciu z piekarnika polać polewą czekoladową.

file1292169950



FORUM - bieżące dyskusje

Wattpad - korzystacie?
Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...