Sernik puszysty
Spód:
– 100 g cukru
– 125 g masła
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki krupczatki
– 1 jajko
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masę serowa:
– 1250 g białego, maksymalnie 4% tłuszczu, 3-krotnie mielonego twarogu
– 6 jajek
– 2 budynie waniliowe
– 0,5 l mleka
– 200 g cukru
– 400 g kwaśniej śmietany 12%
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim okrągłą formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Spód podpiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Ubić pianę z 6 białek razem z całym cukrem. Ser przełożyć do naczynia. Dodać 6 żółtek, budynie, śmietanę, mleko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru.
Piec przez pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni, następnie przez minimum 1 godzinę w temperaturze 150-170 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się zarumienił w jakimś miejscu, można przykryć je podczas pieczenia pergaminem, delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika.