Sernik przekładany ciastem kruchym
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ciasto kruche:
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zarobić ciasto kruche. Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki.
Masa serowa:
- 1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego)
- 20 dag margaryny
- 3 jaja
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru pudru
- 10-15 dag rodzynek
Ser dwukrotnie zmielić, utrzeć z jajkami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić, podzielić na 3 części i gorącą masą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – polewa. U mnie polewa gotowa z torebki – mleczna :))