Sernik na zimno z truskawkami
- składniki na 4 porcje
1 kg serka twarogowego o smaku waniliowym
1 szklanka cukru pudru
50 g żelatyny
2 galaretki truskawkowe
1 puszkę truskawek
1 opakowanie herbatników
- przepis
Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do wystudzenia .
Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki chłodnej przegotowanej wody, odstawiamy na około 20 minut .Następnie żelatynę przekładamy do garnka, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i studzimy .
Serek o smaku waniliowym wkładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami a na to kładziemy masę serową . Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa zgęstnieje .
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką .