Sernik na zimno z morelami na wafelkach kakaowych

30 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki

300 gram wafelków kakaowych
2 opakowania galaretki morelowej
600 gram serków homogenizowanych
duża puszka moreli w zalewie
3 jaja
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka orzeszków np. pistacjowych
łyżka rodzynek

Dno okrągłej formy posmarować tłuszczem. Wafelki kakaowe pokruszyć i wsypać na dno tortownicy.Jedną galaretkę morelową rozpuścić, mieszając w szklance wrzątku. Ostudzić i odstawić w zimne miejsce aby lekko stężała. Serki przełożyć do miski, wsypać cukier, ucierając dodawać po jednym żółtku.Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą serową. Morele osączyć z zalewy, połowę drugiej galaretki sproszkowanej rozpuścić w szklance przegotowanej i ostudzonej  zalewy  z moreli. Wymieszać z masą serową i zalać wafelki. przykryć morelami, zalać stygnącą galaretką. Schłodzić całość w lodówce. Przed podaniem można posypać orzeszkami.