Sernik na zimno z maślanki na kruchym spodzie
Mam taką formę która jest głęboka i wlewasz do niej składniki odwrotnie niż do tortownicy. Oczywiście możesz zrobić te ciasto w odwrotnej kolejności, z podwójnych składników w tradycyjnej tortownicy.
Obiecuje orzeźwiające doświadczenia smakowe:)
– 20 dag świeżych czereśni
– 1 galaretka cytrynowa
– 2 łyżeczki żelatyny
– 100ml ciepłej wody
– 150 ml maślanki
– 2 łyżeczki cukru
– 75g herbatników
– 50g miękkiego masła
Galaretkę rozpuść w ciepłej ale nie wrzącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Do naczynia głębokiego włóż 1/3 wydrylowanych czereśni. Zalej połową tężejącej galaretki i wstaw do lodówki. Na ściętą warstwę połóż połowę pozostałych wydrylowanych czereśni i zalej resztę galaretki. Odstaw do lodówki do ścięcia. Do letniej wody dodaj 2 łyżeczki żelatyny i wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj maślankę, cukier i porządnie zmiksuj. Resztę czereśni poukładaj na ściętą warstwę galaretki i zalej połową ostudzonej maślanki. Odstaw do lodówki formę na czas ścięcia się żelatyny. Wyciągnij deser i wylej pozostałą część maślanki.
Herbatniki drobno rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem. Deser wyciągnij z lodówki kiedy będziesz mieć pewność że jest dobrze ścięty i nałóż kruchy spód.
Następnego dnia rano (lub po min 2h), nałóż na naczynie talerz i przewróć delikatnie ciasto.
Gotowe! Przyjemnie chłodny deser!