Sernik na zimno z maślanki na kruchym spodzie

18 lipca 2012,
dodał: witaminkaa
Artykuł zewnętrzny

Mam taką formę która jest głęboka i wlewasz do niej składniki odwrotnie niż do tortownicy. Oczywiście możesz zrobić te ciasto w  odwrotnej kolejności, z podwójnych składników w tradycyjnej tortownicy.

Obiecuje orzeźwiające doświadczenia smakowe:)

– 20 dag świeżych czereśni
– 1 galaretka cytrynowa
– 2 łyżeczki żelatyny
– 100ml ciepłej wody
– 150 ml maślanki
– 2 łyżeczki cukru
– 75g herbatników
– 50g miękkiego masła

Galaretkę rozpuść w ciepłej ale nie wrzącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Do naczynia głębokiego włóż 1/3 wydrylowanych czereśni. Zalej połową tężejącej galaretki i wstaw do lodówki. Na ściętą warstwę połóż połowę pozostałych wydrylowanych czereśni i zalej resztę galaretki. Odstaw do lodówki do ścięcia. Do letniej wody dodaj 2  łyżeczki żelatyny i wymieszaj do rozpuszczenia, dodaj maślankę, cukier i  porządnie zmiksuj. Resztę czereśni poukładaj na ściętą warstwę galaretki i zalej połową ostudzonej maślanki. Odstaw do lodówki formę na czas ścięcia się żelatyny. Wyciągnij deser i wylej pozostałą część maślanki.

Herbatniki drobno rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem. Deser wyciągnij z lodówki kiedy będziesz mieć pewność że jest dobrze ścięty i nałóż kruchy spód.

Następnego dnia rano (lub po min 2h), nałóż na naczynie talerz i przewróć delikatnie ciasto.

Gotowe! Przyjemnie chłodny deser!

file1342652775



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....