Sernik na zimno z jagodami
Składniki
na spód:
200 g zbożowych ciastek
40 g masła
na masę:
400 g serka homogenizowanego
200 ml śmietanki kremówki (30%)
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki żelatyny
5 łyżek cukru
dwa kubki jagód
na wierzch:
1 galaretka
owoce sezonowe (u mnie truskawki)
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć i wymieszać na patelni z masłem. Tak powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy i schować do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier oraz stopniowo dodawać serek i jogurt – wciąż ubijając mikserem. Pod sam koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, następnie wsypać jagody i całość wymieszać łyżką. Przelać na ciasteczkowy spód i schować na całą noc do lodówki.
Następnego dnia sernik udekorować truskawkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Ponownie schować do lodówki na kilka godzin.
Uwaga!
Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej, aby stężało, a ciastka nasiąkły masą serową (w przeciwnym razie będą się kruszyć).
Składniki na masę powinny być dobrze schłodzone, wtedy lepiej się ubijają.