Sernik na zimno z jagodami

20 czerwca 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki

na spód:

200 g zbożowych ciastek

40 g masła

na masę:

400 g serka homogenizowanego

200 ml śmietanki kremówki (30%)

1 duży jogurt naturalny

3 łyżki żelatyny

5 łyżek cukru

dwa kubki jagód

na wierzch:

1 galaretka

owoce sezonowe (u mnie truskawki)

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć i wymieszać na patelni z masłem. Tak powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy i schować do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić, następnie dodać cukier oraz stopniowo dodawać serek i jogurt – wciąż ubijając mikserem. Pod sam koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, następnie wsypać jagody i całość wymieszać łyżką. Przelać na ciasteczkowy spód i schować na całą noc do lodówki.

Następnego dnia sernik udekorować truskawkami i zalać lekko tężejącą galaretką. Ponownie schować do lodówki na kilka godzin.

Uwaga!
Ciasto najlepiej robić dzień wcześniej, aby stężało, a ciastka nasiąkły masą serową (w przeciwnym razie będą się kruszyć).

Składniki na masę powinny być dobrze schłodzone, wtedy lepiej się ubijają.

file1340180709