Sernik na zimno z galaretką na płatkach kukurydzianych
Artykuł zewnętrzny
Na spód:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 1/2 kg mielonego białego sera
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa
- truskawki
Przygotowanie:
Płatki kukurydziane kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z płatkami, należy dobrze wymieszać. Spód tortownicy lub blachy wykładamy folią spożywczą, a następnie rozprowadzamy naszą masę czekoladowo – płatkową. Wkładamy do lodówki na 30 min. Ser miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Ser łączymy z żelatyną, a następnie z ubitą śmietaną. Dodajmy drobno pokrojone śliwki, po wymieszaniu dodajemy na wierzch naszej masy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Sernik dekorujemy truskawkami. Galaretkę rozpuszczamy i polewamy nią nasz sernik.