Sernik na spodzie z pierników

20 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sernik_zdjęcie

Boże Narodzenie to wyjątkowo pyszne święta. Kojarzą nam się z wigilijnymi daniami i ciastami: piernikiem, makowcem oraz ciastem drożdżowym. Na tegoroczne Boże Narodzenie polecamy puszysty jak chmurka, delikatny i bardzo szlachetny w smaku sernik. Tajemnica smaku kryje się w polewie. Dlaczego? Przekonajcie się sami!

 

 

Składniki

na spód ciasta:

200 g pierniczków

50 g miękkiego masła

 

na ciasto:

500 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego (może być z wiaderka)

70 g śmietanki kremówki

4 jajka

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Opakowanie budyniu waniliowego

 

na polewę:

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

 

Wykonanie:

Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 min w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...