Sernik na spodzie z pierników

20 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sernik_zdjęcie

Boże Narodzenie to wyjątkowo pyszne święta. Kojarzą nam się z wigilijnymi daniami i ciastami: piernikiem, makowcem oraz ciastem drożdżowym. Na tegoroczne Boże Narodzenie polecamy puszysty jak chmurka, delikatny i bardzo szlachetny w smaku sernik. Tajemnica smaku kryje się w polewie. Dlaczego? Przekonajcie się sami!

 

 

Składniki

na spód ciasta:

200 g pierniczków

50 g miękkiego masła

 

na ciasto:

500 g sera twarogowego 3-krotnie zmielonego (może być z wiaderka)

70 g śmietanki kremówki

4 jajka

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

Opakowanie budyniu waniliowego

 

na polewę:

150 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy

100 g Cukru pudru trzcinowego DIAMANT

 

Wykonanie:

Przygotować spód ciasta: pierniczki zmiksować z masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 10 min w temperaturze 190°C. Ostudzić spód. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Przygotować ciasto: ser utrzeć z Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Dodać śmietankę oraz budyń i zmiksować. Masę przelać na ostudzony spód. Wstawić do piekarnika na 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch polać polewą przygotowaną z podanych składników i dopiec. Gotowy sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 2 h a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać po wierzchu Cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT.

Smacznego!

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.