Sernik na petitkach według babci Marysi
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1,8 kg sera
- 12 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1 margaryna
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 budynie cytrynowe
- szczypta proszku dopieczenia
- herbatniki petitki
Z białek ubić pianę. Do malaksera dawać kolejno pozostałe składniki: ser, żółtka, cukier, masło i margarynę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę, na końcu budynie i pianę z białek. Do masy można jeszcze rodzynki lub inne bakalie ( wedle uznania) Blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć masę serową. Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Wierzch przyozdobiony polewą czekoladową :)