Sernik na kruchym cieście z jagodami
Zwykły sernik na kruchym spodzie podany z konfiturą jagodową najlepiej niskosłodzoną. Bardzo smaczny.
Czas : 2 godziny
Składniki :
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła + masło do wysmarowania blaszki
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
bułka tarta do wysypania blaszki
Masa serowa :
½ kg sera mielonego ( dobry biały ser zmielić trzy razy lub gotowy sprawdzony mielony ser na sernik)
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub ½ budyniu waniliowego )
1 szklanka cukru
3 jajka
6 łyżek masła
1 cukier waniliowy
1 słoik konfitury jagodowej ( domowej roboty lub kupnej – nie za słodkiej )
Zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek. Do sera dodać kogel-mogel , pianę z białek, roztopione i przestudzone masło, mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyłożyć ciasto na blaszkę i podpiec przez 15 minut. Potem wyłożyć na ciasto masę serową i piec przez 30-40 minut .Wyjąć. Ostudzić. Konfiturę jagodową podgrzać lekko w garnuszku i ciepłą wyłożyć na ciasto. Zostawić aż konfitura ostygnie.
Ja dekoruję każdy kawałek pokrojonego sernika ozdobami z opłatka ( kwiatki itp. ) lub kleksem bitej śmietany.
Można też urozmaicić ciasto dzieląc je na 2 lub 3 części i na każdą wykładając inną konfiturę np. wiśniową, jagodową, truskawkową i pomarańczową. Będziemy wtedy mieć za jednym pieczeniem 4 różne serniki.