Sernik na ciemnym kruchym spodzie
Serniczek jest bardzo smaczny, rozpływa się w ustach:)polecam.
Ciasto:
1.5 szklanki mąki(300 gram)
1/2 szklanki cukru(100gram)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
125 gram margaryny
2 łyżki kakao
1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
Masa serowa:
1,20 kg twarogu
8 jajek
1 budyń śmietankowy
2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
1/2 kostki stopionego masła(125gram)
cukier waniliowy
1 mały zapach cytrynowy
1 czubata szklanka cukru(200 gramowa)
cukier puder do posypania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Tortownicę bardzo delikatne wysmarować masłem, wyłożyć spód ciastem.
Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią, dodać zapach cytrynowy i wlać do sera. Utrzeć mikserem widełkami do piany.
Pod koniec dodać stopione, wystudzone masło, budyń i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
Pianę ubić na bardzo sztywno z odrobiną soli. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Wyłożyć masę serową na ciasto. Piec w 170 st C około 35 min. Po tym czasie jak sernik urośnie podkręcić temperaturę na 180 st C i piec około 25-30 min, aż sernik się zrumieni (sprawdzić patyczkiem).
Upieczony sernik posypać cukrem pudrem z wanilią.
Smacznego.