Sernik królewski

6 grudnia 2017, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Sernik królewski – skąd wzięła się jego nazwa? Nie mam pojęcia ? Jedno wiem na pewno – sernik króluje zarówno swoim smakiem jak również lekkością. Masa serowa z serków homogenizowanych jest puszysta i delikatna, równie dobrze pasowałaby do niego nazwa „niebiański”. Robiłam go już wiele razy, za każdym jednak smakuje tak samo obłędnie. Polecam Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska Polskie Młyny)

1 szklanka cukru pudru

1 masło lub masło roślinne (ja dałam tym razem margarynę Kasia)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie dr.Oetker)

4 żółtka

Masa serowa:

5 serków homogenizowanych waniliowych po 200 g (najlepiej sprawdzają się serki Rolmlecz Mlekpol)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 żółtka

125 g masła

2 białka

Pianka:

4 białka ( te, które zostają z ciasta)

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski raze z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy nożem razem z mąką. Wbijamy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 nierówne części.

Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta.

Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo żółtka, mąkę a na końcu serki waniliowe. Z białek ubijamy pianę, delikatnie dodajemy ją do masy serowej i mieszamy (najlepiej rózgą lub szpatułką). Masę wykładamy na ciasto.Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Gotową wykładamy na masę serową. Na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą część ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°, pieczemy ok 60 minut. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmujemy i dokładnie studzimy. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz