Sernik Izabela na maślanych herbatnikach. Puchate i kremowe ciasto

Avatar photo
14 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Sernik to ciasto wyjątkowe. Na tyle wykwintne, aby mieć stałą pozycję w świątecznym menu, uświetnić każdą ważną uroczystość, od imienin aż po wesele, a jednocześnie wystarczająco proste, aby przygotować je na niedzielę do kawy. Występuje w tylu wariantach, że chyba każdego skusi któraś z jego odsłon. Zbliżają się święta, a świąteczny stół nie obejdzie się bez tego najważniejszego z ciast. Może tym razem będzie to Izabela, jedna z najbardziej kremowych wersji sernika?

sernik izabela

Składniki na sernik Izabela:

1 kg sera mielonego,
8 jajek,
¾ szklanki oleju rzepakowego,
1 ½ szklanki drobnego cukru,
2 torebki cukru wanilinowego,
2 budynie śmietankowe,
2 szklanki mleka,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g herbatników maślanych.
Uwaga: twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Możemy kupić mielony lub zmielić go samodzielnie.

Przygotowanie:
Jajka wyciągamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka i żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy stopniowo zmielony ser, nie przestając miksować. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz budynie z torebki. Małym strumieniem wlewamy olej, wciąż nie przestając miksować, a następnie mleko.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier biały. Kiedy kryształki się rozpuszczą, delikatnie dodajemy białka do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Blachę (25 x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z maślanych herbatników. Na ciastka wylewamy masę serową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godzinę i 20 minut, kontrolując stan ciasta. Po godzinie można przykryć wierzch arkuszem papieru do pieczenia, aby się za mocno nie spiekł. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Cienki spód pozwoli cieszyć się pełnią smaku cudownie słodkiego sera. Dodatki do tego ciasta stają się całkowicie zbędne. Sernik Izabela jest delikatny, ze złocistą skórką i aksamitnym, białym wnętrzem. Dopieści każde podniebienie wielbicieli słodkości.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.