Sernik fit
Składniki:
twaróg śmietankowy- 4% tłuszczu, 1 kg
jajka, 4
laska wanilii (można użyć kilka kropel aromatu waniliowego), 1
żurawina suszona, 100g
orzechy (ja użyłam laskowych), 100g
słonecznik łuskany, 100g
Do dużej miski wrzucić twaróg, dodać do niego nasiona z laski wanilii. Zmiksować. W trakcie miksowania dodawać po 1 jajku. Miksować, aż składniki się połączą. Dodać żurawinę (przelaną uprzednio wrzątkiem), orzechy i słonecznik. Wymieszać łyżką. Włączyć piekarnik na 180- 200 stopni. Wyłożyć tortownicę (26 cm) papierem do pieczenia. Wlać sernik do formy. Wierzch sernika przykryć folią spożywczą. Piec w kąpieli wodnej około 80 min. (Ja piekłam w 200 stopniach 90 min, bo mam słaby piekarnik) Ostudzić na ściereczce, gdyż sernik puszcza sporo wody, która musi odsiąknąć. Najlepiej smakuje, gdy postoi z godzinkę w lodówce – twaróg staje się ściślejszy. Można udekorować zmiksowanymi truskawkami (ja niestety ich nie posiadałam). Smacznego!