Sernik dwukolorowy z kulkami z ciasta
Składniki:
Ciasto półkruche:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej (12 ,albo 18 procent)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia DELECTA
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną część zostawić najmniejszą na kruszonkę na sam wierzch. Do jednej części dodać dwie łyżki kakao. I włożyć do lodówki.
Składniki na masę serową:
1 kg sera półtłustego
2 szklanki cukru
2 budynie (waniliowy i wiśniowy) DELECTY
6 jajek
1 kostka margaryny
Ser z margaryną na przemian mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po trochu sera cały czas ucierając. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy budyń waniliowy, a do drugiej budyń wiśniowy. Ubijamy pianę ze wszystkich białek, jakie nam zostały po cieście i po serze i połowę dodajemy do białego sera, a połowę do różowego sera. Następnie na wysmarowaną blaszkę rozwałkowujemy ciasto ciemne, na to wylewamy ser biały, następnie robimy małe kulki z ciasta jasnego (tego, co było więcej) i układamy na serze wylanym na blaszkę. Potem wylewamy na to ser różowy, a na to kruszonkę . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około półtorej godziny.