Sernik codzienny

5 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1 kg białego sera
12 dag margaryny
4 jaja
3łyżki kaszy mammy
1 szklanka cukru
olejek waniliowy (lub rumowy, migdałowy)
1/2 szklanki rodzynków
2-3 paczki herbatników (te po 8 ciastek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy

Tortownice posmarować tłuszczem, wysypać bułka tarta. Na dno pokruszyć herbatniki.
Żółtka jaj oddzielić od białek, z białek ubić sztywna pianę. Margarynę stopić i przestudzić.
Ser zmielić robotem kuchennym, ostrzem malaksera (można tradycyjnie maszynka). Do masy dodać żółtka i cukier i dalej miksując (można ucierać pałka do ciasta) dodawać stopiona margarynę, 2-3 krople olejku waniliowego oraz mannę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wymieszać delikatnie z piana z białek i rodzynkami. Wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec ok godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

Porcja na tortownicę o średnicy 28 cm.

file1267792006



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

HCV się rozprzestrzenia
Według danych WHO na przewlekłe zapalenie wątroby typu C choruje już 50 milionów...
Jak zepsuć sobie związek?
Podobno to 5 najczęstszych sposobów na nieudany związek: 1. Idealizowanie - poddawanie się magii...
Czy zlikwidują kasy samoobsługowe?…
Kasy samoobsługowe wprowadza coraz więcej polskich sklepów, jednak zagraniczne sieci coraz częściej podejmują...
Zaostrzenie przepisów dot. handlu t…
Unijny System Track&Trace, czyli System Śledzenia Ruchu i Pochodzenia Wyrobów Tytoniowych ma służyć zapobieganiu...