Serniczek na kruchym spodzie
Artykuł zewnętrzny
Masa serowa:
- mleko 1 szklanka,
- ser z wiaderka 1 kg,
- szklanka cukru,
- 6 jajek,
- budyń śmietankowy (duży),
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka proszku do pieczenia Delecta,
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 0, 5 kostki margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- śmietana 2 łyżki,
1. Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, jeśli jest za luźne dodać mąki, wysmarować dużą formę tłuszczem i wyłożyć papierem i rozwałkować ciasto, dać na foremkę.
2. Ser: żółtka utrzeć z cukrem , dodać budyń , mąkę ziemniaczaną , olej, proszek do pieczenia i ser – ucierać dodając mleko . Następnie ubić pianę z białek dodać do sera i delikatnie wymieszać . Wlać na ciasto i piec aż się zarumieni.