Serki pleśniowe w ziołach w 25 min
Artykuł zewnętrzny
Przepyszne serki znalazły w mojej rodzinie wielu zwolenników.
Składniki:
- 4 serki pleśniowe camembert o smaku naturalnym po 12 dag
- słodko- pikantny sos chili
- suszony tymianek
- suszona bazylia
- suszone oregano
- świeża bazylia do dekoracji
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
Serki smaruję z każdej strony olejem. Mieszam z sobą suszone zioła i dokładnie opruszam nim serki. Każdy serek kładę na większym kawałku folii aluminiowej. Z foli formuję sakiewkę tak aby jej brzegi były szczelnie zwinięte. Układam je na rozgrzanym ruszcie i piekę do momentu aż serki napulchną, lekko się zarumienią i będą miękkie. Można też piec w rozgrzanym do 180 stop. piekarniku przez 10-15 min. Gorące serki ostrożne odwijam z folii i wykładam na talerz. Po wierzchu polewam je słodko- pikantnym sosem chili. Dekoruję umytymi i osuszonymi liśćmi bazylii:)
Smacznego:)