Serduszka w pikantnym sosie pomidorowym

19 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg. serc wieprzowych

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki smalcu

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

łyżeczka mąki

pieprz

sól

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

łyżka przecieru pomidorowego

1/2 litra wody

Przygotowanie:

Serca obrać z żył i błon,  wypłukać i pokroić w grube plastry.Obrać cebulę i posiekać.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.W malutką kosteczkę pokroić też papryczkę chili. Cebulę przesmażyć na smalcu, włożyć serca i obsmażyć krótko na dużym ogniu ze wszystkich stron.Pod koniec smażenia dodać pokrojone papryki. Dodać do smaku posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, pieprz i sól. Podlać wodą i dusić ok. godziny na małym ogniu. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i lekko zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie.