Serduszka w pikantnym sosie pomidorowym
Składniki:
1/2 kg. serc wieprzowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
łyżeczka mąki
pieprz
sól
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
łyżka przecieru pomidorowego
1/2 litra wody
Przygotowanie:
Serca obrać z żył i błon, wypłukać i pokroić w grube plastry.Obrać cebulę i posiekać.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.W malutką kosteczkę pokroić też papryczkę chili. Cebulę przesmażyć na smalcu, włożyć serca i obsmażyć krótko na dużym ogniu ze wszystkich stron.Pod koniec smażenia dodać pokrojone papryki. Dodać do smaku posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, pieprz i sól. Podlać wodą i dusić ok. godziny na małym ogniu. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i lekko zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie.