Serce – jak o nie dbać, porady

23 listopada 2018, dodał: Martina
Artykuł zewnętrzny

Nasze serce zaczyna bić już 21 dnia od poczęcia. Jest to jeden z ważniejszych (jak nie najważniejszy) organ w naszym ciele. Powinniśmy odpowiednio o niego dbać i utrzymać go w jak najlepszym stanie. Co jeść i pić, a czego wręcz unikać, żeby mieć zdrowe serce? Odpowiedź znajdziesz poniżej:

1. Warzywa i owoce

Warzywa i owoce są bardzo bogate w błonnik, który nasze serce wręcz kocha. Czemu błonnik? Mianowicie, wychwytuje on cząstki cholesterolu z tego co jemy i zapobiega ich wchłanianiu.  Najważniejsze w naszej diecie są jednak warzywa zielonolistne, które zawierają kwas foliowy, szczególnie naszemu sercu potrzebny.

2. Produkty zbożowe

Tak, jak w poprzednim przypadku, najważniejszy jest błonnik, którego produkty zbożowe zawierają najwięcej. Chleb, bułki, ryż (zwłaszcza brązowy), kasze, płatki owsiane, ciasteczka owsiane są tu szczególnie polecane.

3. Chudy nabiał

Tutaj kluczową rolę odgrywa nie błonnik, a wapno. Dlaczego wapno jest takie dla nas ważne? Otóż bardzo pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Mleko, jogurty, kefiry, maślanki – pij ich jak najwięcej. Bogatym źródłem wapnia są też sery, jednak nie te żółte, ponieważ owszem, zawierają wapno, ale również cholesterol i dużo kalorii.

4. Tłuszcz

Oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany to źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, które również pomogą naszemu sercu. Miękkie margaryny zawierają sterole – substancje roślinne, które regulują poziom cholesterolu. Czego się wystrzegaj? Przede wszystkim tłuszczów zwierzęcych.

5. Ryby

Jeśli nie słyszeliście o cudownych kwasach omega 3, polecamy o nich poczytać. Kwasy tłuszczowe omega 3 działają przeciwnowotworowo, spowalniają starzenie się komórek,  zmniejszają ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca, działają przeciwzakrzepowo i obniżają ciśnienie. Jedz często (2-3 razy w tygodniu) łososia, makrelę, tuńczyka, śledzia i inne ryby. Jeśli nie jesz ryb, przyjmuj kwasy omega 3 w kapsułkach.