Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

19 stycznia 2016, dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert z pewnością urzeknie smakiem.

11

Składniki:

  • ser typu camembert 2 szt.
  • rodzynki Bakalland 100 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • sok jabłkowy 100 g
  • cytryna 1 szt.
  • garść rukoli
  • figa świeża 2 szt.
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki Bakalland. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania.

Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki figi i doprawiamy pieprzem.

Z sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony ser polewamy sosem rodzynkowym, posypujemy czarnym pieprzem i dekorujemy rukolą. Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.