Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

19 stycznia 2016,
dodał: zaneta2015
Artykuł zewnętrzny

Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert z pewnością urzeknie smakiem.

11

Składniki:

  • ser typu camembert 2 szt.
  • rodzynki Bakalland 100 g
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • sok jabłkowy 100 g
  • cytryna 1 szt.
  • garść rukoli
  • figa świeża 2 szt.
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy karmel: na patelni rozpuszczamy cukier delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią. Pamiętajmy, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki. Do powstałego karmelu dodajemy sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki Bakalland. Całość mieszamy i pozostawiamy do delikatnego odparowania.

Do powstałego sosu dodajemy pokrojone w ćwiartki figi i doprawiamy pieprzem.

Z sera camembert ścinamy wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki kładziemy na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania. Podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut aż ser stanie się delikatnie płynny. Rozpuszczony ser polewamy sosem rodzynkowym, posypujemy czarnym pieprzem i dekorujemy rukolą. Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...