Semfiredo z wiśniami i czekoladą
Semfiredo to połączenie czekolady z wiśniami i alkoholem. Efektownie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
–1,2 litra śmietany 36-procentowej
– 4 żółtka
– jajko
– 10 dkg cukru
– 20 dkg mrożonych wiśni
– 10 dkg gorzkiej czekolady
– łyżka cukru waniliowego
– 2 łyżki wisniówki
– 2 łyżki likieru kawowego
– mięta do dekoracji
Wykonanie:
Wiśnie rozmrozić. Żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę w misce umieszczonej w kąpieli wodnej. Wyjąć, odstawić do ostudzenia.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietanę ubić, wymieszać z zimną masą z żółtek, podzielić na pół. Jedną część wymieszać z wiśniami i wiśniówką, drugą połączyć z czekoladą i likierem kawowym.
Miętę opłukać, oderwać listki. Formę keksową wyłożyć folią. Na dnie ułożyć masę z wiśniami i przykryć masą czekoladową, wierzch wyrównać. Przykryć folią i odstawić na 6 godzin do zamrażalnika. Deser wyłożyć na półmisek, usunąć folię, pokroić w plastry. Ozdobić listkami mięty.
Pycha!!!